info@beezdomtrips.com

|     Let’s BEE travellers!

TOP

Solo traveling: Οι λόγοι για να το δοκιμάσεις έστω μια φορά!

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με την περιγραφή μιας πρόσφατης αλλά και πολύ συχνή συζήτησης που έχω κάθε φορά που περιγράφω τις περιπέτειες από τα ταξίδια.

Η συζήτηση έχει συνήθως την πιο κάτω ροή:

  • Καλά, ποιον είχες παρέα σε κάθε σου ταξίδι;
  • Κανέναν, μόνο εμένα και το φωτογραφικό μου σακίδιο.
  • Μα δεν είναι βαρετό να ταξιδεύεις μόνος; Δεν νιώθεις ποτέ σου μοναξιά; Τι γίνεται με το θέμα της προσωπικής σου ασφάλειας;

Ε λοιπόν δεν είναι απλή η απάντηση, γι’ αυτό και θα σας την αναλύσω μέσα από τα 5 κύρια οφέλη του solo travelling.

Μπορείς να αλλάξεις τα σχέδια σου εν ριπή οφθαλμού.

Ο συμβιβασμός και η διαπραγμάτευση είναι η «παραγγελία» της κάθε μέρας όταν ταξιδεύεις με παρέα. Όταν ταξιδεύεις μόνος μπορείς να είσαι εγωιστής, αλλά με καλό τρόπο. Δεν είσαι αναγκασμένος να ικανοποιείς τις επιθυμίες όλων, αλλά μόνο τις δικές σου.

Έχεις την ευχέρεια να επιλέξεις το δικό σου δρομολόγιο, να εστιάσεις στα πράγματα που θέλεις εσύ να δεις και να πας όπου και όποτε εσύ επιθυμείς. Μπορείς να περπατάς για ώρες χωρίς να σκέφτεσαι αν οι άλλοι μπορούν να σε ακολουθήσουν ή να πας να ρίξεις ένα ύπνο μεσημεριάτικα χωρίς να έχεις ενοχές.

Εάν τα πράγματα δεν παν βάση σχεδίου; Κανένα πρόβλημα. Αφού και πάλι μπορείς να προσαρμόσεις το πρόγραμμα σου αναλόγως.

Προσωπική εμπειρία: Βρισκόμουν στην επιστροφή για το Παλέρμο, όταν καθώς συνομιλούσα με έναν ντόπιο συνεπιβάτη αποφάσισα να πάρω το επόμενο τρένο για μια γρήγορη επίσκεψη στο Agrigento. Οριακό μεν, αλλά άξιζε όλο το ρίσκο.

Θα συναντήσεις ενδιαφέροντα άτομα

Το να ταξιδεύεις solo δεν σημαίνει πως θα είσαι μόνος για όλη την διάρκεια του ταξιδιού. Αντιθέτως είναι πολύ πιθανό να συνομιλήσεις με ντόπιους, να γνωρίσεις νέους φίλους και γενικά να γίνεις ποιο κοινωνικός.

Το ταξίδι έχει σκοπό να προκαλέσει τις αντιλήψεις μας και να μας βοηθήσει να κάνουμε συνδέσεις με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Φτιάχνεις δεσμούς που διαρκούν για χρόνια και πάντοτε θα αναμένεις το επόμενο ταξίδι που ίσως σας φέρει και πάλι κοντά. Σε εμπνέουν να συνεχίσεις, αφού μέσα από την δική τους ιστορία νιώθεις πως δεν είσαι μόνος

Προσωπική εμπειρία: Καθώς βρισκόμουν στο Bordeaux, την πρωτεύουσα του κρασιού, ήταν αδιανόητο να μην πήγαινα έξω το βράδυ για ένα ποτήρι κρασί. Στην τελική κατέληξα να πίνω κρασί με άτομα Σλοβακία και Ιαπωνία. Οι επαφές κράτησαν με τον Σλοβάκο και 1 χρόνο μετά οι δρόμοι μας ξανασυναντήθηκαν στην Κύπρο.

Μπορεί να είναι πιο οικονομικό

Οι αποφάσεις που παίρνεις σε ένα solo ταξίδι είναι αποκλειστικά δικές σου γι’ αυτό και είναι πιο εύκολο να διατηρήσεις τον προϋπολογισμό σου. Με λίγα λόγια: Ξοδεύεις τα λεφτά σου όπως εσύ γουστάρεις. Δεν είσαι αναγκασμένος να ακολουθήσεις τα γούστα της παρέας σου και να χαλάσεις λεφτά σε πράγματα που δεν σε γεμίζουν.

Προσωπικά στα ταξίδια μου έμεινα κυρίως σε hostels αφού είναι πολύ πιο οικονομικά και ταίριαζαν πλήρως στις ταξιδιωτικές μου ανάγκες. Με τα λεφτά που εξοικονομούσα, μπορούσα να απολαύσω την παραδοσιακή κουζίνα (που συνήθως είναι πιο ακριβή), να δοκιμάσω ένα άθλημα ή να πάρω το ferry για να επισκεφθώ ένα διπλανό νησί, κάνοντας πολλά από τα πράγματα που είχα στο bucket list μου. 

Θα γίνεις άσσος στην επίλυση προβλημάτων και λήψης αποφάσεων

Το να ταξιδεύεις μόνος δεν είναι πάντοτε εύκολο. Πολλές φορές θα βρεις τον εαυτό σου αντιμέτωπο με κρίσιμες αποφάσεις δευτερολέπτων. Αργά ή γρήγορα κάτι θα βρεθεί στον δρόμο σου, όση προετοιμασία και αν έχεις ρίξει στο τραπέζι. Και το μοναδικό άτομο που μπορείς να στηριχτείς, είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. 

Μέσα από όλη αυτή την διαδικασία αναπτύσσεις νέες δεξιότητες. Με κάθε νέο εμπόδιο που ξεπερνάς, χτίζεις περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και γίνεσαι πιο «ανθεκτικός». Θα ανακαλύψεις ακόμη και μεθόδους να διπλοτσεκάρεις αν η απόφαση σου είναι η σωστή.

Αρκετές φορές βρέθηκα σε καταστάσεις όπου έπρεπε να ζυγίσω γρήγορα τις επιλογές μου και να μάθω να εμπιστεύομαι το ένστικτο μου. Αυτή  ικανότητα αναπτύχθηκε με την πάροδο των χρόνων και έχει εφαρμοστεί πολλές φορές στη «φυσιολογική» μου ζωή.

Bonus benefit: Καταρρίπτεις τα όρια του εαυτού σου

Όταν αρχίσεις να εξερευνάς τον κόσμο μόνος σου, θα πρέπει να αντιμετωπίσεις το ποιος είσαι μακριά από κάθε αίσθημα ασφάλειας. Με το πρώτο βήμα έξω από το «comfort zone» θα αρχίσεις να μαθαίνεις τον εαυτό σου.

Το να ταξιδεύεις μόνος σε ένα άγνωστο περιβάλλον σου επιτρέπει να εξασκήσεις αυτοκριτική και να απαντήσεις ερωτήματα που σε βασάνιζαν εδώ και καιρό: ποιος άνθρωπος θέλεις να γίνεις, αν βρίσκεσαι στο σωστό μονοπάτι της ζωής και τι σου επιφυλάσσει το μέλλον.

Και αφού γνωριστείτε λίγο καλύτερα με τον εαυτό σας, θα μπορέσετε να σπρώξετε τα όρια των ικανοτήτων σας για να αντιμετωπίσετε όλες τις προκλήσεις. Κάθε φορά που ξεπερνάς ένα εμπόδιο, η αυτοπεποίθηση σου χτυπάει κόκκινο. Θα νιώθεις μια δόση αδρεναλίνης η οποία θα σε βοηθήσει να ξεπεράσει τους φόβους σου και να ανακαλύψεις για τι πραγματικά είσαι ικανός.

Τα οφέλη όταν ταξιδεύεις μόνος είναι πολύ περισσότερα. Όμως αυτό το κομμάτι θα σ’ αφήσω να το ανακαλύψεις μόνος σου στο επόμενο σου solo trip.

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή του να ταξιδεύεις μόνος, είναι η αίσθηση  της επίτευξης μιας ακόμη υπέροχης εμπειρίας. Όλα όσα έχεις μάθει σε ένα solo ταξίδι δεν περιορίζονται μόνο στο εξωτερικό, αντιθέτως παραμένουν και μετά την επιστροφή στο σπίτι σας και μπορούν να αλλάξουν την αντίληψη και την καθημερινότητα σας.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

Post a Comment

You don't have permission to register